Formand for Venstres Ungdom i Assens, Magnus Gravergaard R. Jensen på 19 år, fortalte, hvordan han udvikler sig personligt og flytter sine grænser og ambitioner ved at være politisk aktiv: ”At være engageret i en forening skubber til dig og får dig ud af din comfort zone og derhen, hvor du udvikler dig. Jeg valgte at stille op til formand, fordi jeg pludselig følte, at jeg turde mere, og fordi jeg kunne mærke, at jeg ville mere,” fortalte han politikerne.
For Zenia, som går i 7, klasse, og Mathias på 19 år, som dyrker deres skuespiltalent på de skrå brædder i Børne- og Ungdomsteatret Lirekassen i Assens, betyder foreningslivet noget helt personligt. Teatret giver plads til alle, og det stærke sammenhold og gode venskaber giver mod på udfordringer, når livet indimellem kan være svært, fortalte de. ”Det befriende ved at være i en teaterforening er, at man får lov til at spille lige den, man vil være. Nogen kommer her for at få mere selvværd og for at blive bedre til at stå foran større forsamlinger. Andre kommer bare, fordi de synes, at det er sjovt. Det betyder rigtig meget for mig at gå til teater og blive mødt af nogle mennesker, som gerne vil dig,” fortalte Zenia.
De personlige fortællinger gjorde indtryk på Elmer Philipsen (S), medlem af Kultur- og Fritidsudvalget i Assens Kommune: ”Jeg er rigtig glad for at høre, at en forening som Lirekassen er et sted, hvor I som unge føler, at I kan være jer selv. Især i en tid, hvor så mange unge har det svært med at leve op til de her forestillinger om at være perfekt. På den måde har I en stor berettigelse, for jeg tror, at der er virkelig mange, der kunne have brug for så nogen som jer. Og det kan godt være, at vi skal blive bedre til at hjælpe jer med at brede det budskab ud i kommunen,” sagde han til de unge og formand Lone Skrøder Lind fra teaterforeningen.
Børneklubberne i Vissenbjerg og Aarup er en del af Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler, og de skiller sig ud, fordi de har en overvægt af børn, som ellers ikke har været haft den store tilknytning til kirken. Alligevel kommer de hver uge, hører bibelhistorier og er sammen med de andre børn – og det har Vissenbjerg Børneklub været rammen om i 125 år: ”I børneklubben er der plads til alle, og der er tid til at lytte,” fortæller frivillig leder af Vissenbjerg Børneklub, Dianna Simmelsgaard, og tilføjer, at hvis der var frivillige kræfter nok, så ville der ifølge hende være store velfungerende børneklubber i alle danske byer. Børnene har behov for det frirum og nærvær, klubberne tilbyder, hvor de kan tale med hinanden og voksne om tro: ”Børn er nysgerrige på tro, og det er oftest de voksne, der har barrierer i forhold til at tale om religion og politik. Det giver dem flere perspektiver på livet, og i klubberne giver vi børnene et frirum, hvor andre ting kommer i fokus i en ellers travl hverdag. Det, tror jeg, er enormt sundt,” siger hun.
Folketingsmedlem og kulturordfører Alex Ahrendtsen (DF) var tilfreds med at få indblik i de aktive fællesskaber for børn og unge i det lokale foreningsliv. ”Det var virkelig opløftende at møde et så sprællevende foreningsarbejde ude på landet og i de små byer. Jeg mødte mennesker, der gennem det frivillige forenings- og kirkearbejde gjorde en forskel for børn og unge i lokalsamfundet,” sagde Alex Ahrendtsen (DF) efter arrangementet.