Demokratiets Dag er et projekt, som søger at øge erhvervs- og FGU-skoleelevers demokratiske selvtillid, og give dem lyst til at engagere sig i demokratiet. Flere undersøgelser, herunder DUF's Demokratianalyse 2024 peger på, at disse elevgrupper har lavere demokratisk selvtillid end deres kammerater på gymnasierne. Det betyder, at de ikke lader deres stemme bliver hørt - hverken i hverdagen eller på valgdagen. Det forsøger vi at lave om på med Demokratiets Dag - og det er her, du kommer ind i billedet! For efter et besøg fra Demokratiets Dag svarer flere af eleverne, at de har fået et bedre overblik over partierns holdninger, er blevet mere selvsikre i at diskutere politik med venner og bekendte og at det har betydet noget for dem, at møde andre unge, der brænder for politik.
Demokratiets Dag startede i 2017 og besøger hvert år ca. 50 erhvervs- og FGU-skoler over hele landet. Det er et stolt samarbejde mellem DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd, Tekniq Arbejdsgiverne, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Erhvervsskolernes ElevOrganisation, Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, Modstrøm og alle de politiske ungdomspartier.
Fem hurtige:
- Du bliver bedre til at facilitere workshops og undervise
- Du udvikler dig som debattør
- Du får en unik mulighed for at komme ud på erhvervs- og FGU-skolerne og snakke med eleverne
- Du styrker dit netværk blandt andre ungdomspolitisk aktive
- Du repræsenterer din organisation og kan være med til at skabe flere medlemmer
Alle de gode grunde til at deltage:
Du kan formentlig selv observere, at når du kigger rundt i din organisation, så er det ikke erhvervs- og FGU-skoleelever, der fylder mest i medlemskartoteket. Som repræsentant til Demokratiets Dag får du og din organisation en unik mulighed for at komme ud på skolerne og udbrede kendskabet til din organisation og jeres politik, ligesom du også kan lære af eleverne, hvordan en hverdag ser ud for en gruppe, som måske ikke er det typiske ungdomspolitiske medlem. Demokratiets Dag er derfor en oplagt mulighed for at få nye medlemmer!
Demokratiets Dag er også en rigtig god mulighed for at træne dine evner inden for facilitering, undervisning og debat. Til Demokratiets Dag vil du tilegne dig vigtigt læring ift. at holde oplæg, facilitere workshops og deltage i debatter. Hele dagen foregår i fastlagte og rolige rammer, hvor en repræsentant fra DUF altid står klar til at hjælpe og til debatten fungere som trænet moderator, der vil gøre sit bedste for, du føler dig tryg i debatten. Du skal også være meget velkommen til at bede DUFs repræsentant om at observere og give feedback, så du kan blive bedre, næste gang du skal i debat.
Derudover giver Demokratiets Dag dig mulighed for at møde en masse ungdomspolitisk aktive, så du kan styrke dit netværk i dit lokalområde og over hele landet.
Slutteligt er du med til at gøre en indsats for, at unge som føler sig sat uden for demokratisk indflydelse får en stemme, får lyst til at deltage i debatten og forhåbentligt stemme til valg.
Dagen er bygget op om en fælles introduktion, 2 workshops, en paneldebat og en fælles afslutning.
Først byder DUFs repræsentant alle eleverne velkommen, og du og de andre repræsentanter præsenterer kort jer selv. Herefter fordeles du ud på det hold, du skal lave workshops med i løbet af dagen.
Workshop 1 er en dilemmaleg, hvor eleverne skal tage stilling til og diskutere en række politiske emner.
Workshop 2 handler om prioritering og forhandling, hvor eleverne skal prioritere mellem politiske emner, og beslutte sig for, hvad der er vigtigst for dem.
Efter de 2 workshops samles eleverne til en paneldebat. Til debatten skal der typisk debatteres 1-2 emner, som eleverne har valgt forud for dagen. Emnerne vil du også få et par dage før arrangementet. DUFs repræsentant fungerer som moderator. Til debatten vil du, de andre repræsentanter og eleverne få udleveret ja/nej-skilte, som under debatten bruges til at give jeres mening til kende.
Efter debatten er der en fælles afslutning, hvor du og de andre repræsentanter kan komme med de sidste ord om, hvorfor det er fedt at engagere sig i politik og hvor eleverne opfordres til at gå op og tale med jer.
I løbet af dagen vil der være en fælles frokost for DUFs og organisationernes repræsentanter, hvor vi kan tale om hvordan dagen forløber indtil videre eller er gået, hvis den er slut.
Eksempel på program:
OBS: Programmet varierer fra dag til dag
- 08:00 - 08:15: Fælles introduktion
- 08:15 - 09:15: Workshop 1
- 09:15 - 09:30: Pause
- 09:30 - 10:15: Workshop 2
- 10:15 - 10:45: Pause
- 10:45 - 11:45: Paneldebat
- 11:45 - 12:00: Fælles afslutning
Du tilmelder dig gennem din organisations koordinator(er). Denne/disse har en oversigt over alle arrangementer, deres præcise programmer mm. Hvis du er i tvivl om, hvem der er koordinator i din organisation, kan du kontakte DUF.
Når du er tilmeldt et arrangement, vil du inden arrangementet få en mail fra den repræsentant fra DUF, der er ansvarlig for arrangementet. Her vil du modtage al relevant information forud for dagen, bl.a. program, guides til de 2 workshops, hvem der deltager på dagen og emner til paneldebatten.
Rejser og refusion:
Du skal ikke betale noget, for at deltage i Demokratiets Dag. Dine rejser dækkes af den organisation, du repræsenterer. Når Demokratiets Dag-projektet er afsluttet refunderer DUF de samlede udgifter for organisationen. Kontakt din organisation, hvis du er i tvivl om, hvordan du søger rejserefusion.
I erkendelse af, at det nogle gange kan være svært at nå arrangementerne tidligt om morgenen, kan du også køre i egen bil, ligesom DUFs repræsentanter ofte vil tilbyde afhentning på nærmeste station (det vil også fremgå af den mail du modtager forud for debatten). Hvis det på anden vis er besværligt at nå arrangementet, kan du kontakte DUFs repræsentant på dagen.
Du kan også læse vores guide om, hvordan du f.eks. kan søge refusion, og hvilke informationer der er påkrævede: Guide til rejserefusion
Her kan du finde alle relevante materialer, som du med fordel kan fordybe dig i inden arrangementet:
Som repræsentant for din organisation er du helt essentiel i at gøre oplevelsen for eleverne god ude på skolerne. Det betyder meget for projektet, og derfor et stort tak for, at du vil lægge en indsats i at styrke unges demokratiske selvtillid.