Guide til aktiviteter i den lokale forening – vær online sammen
Skrevet afNanna F. Kjølholt
Vi trives som mennesker bedst når vi kan finde mening i det vi laver og oplever os som en del af et fællesskab. Som foreningsaktive er vi heldige at have fundet sammen med andre om noget vi fælles finder meningsfuldt og handler ud fra det. Den type fællesskab har vi særligt brug for i en tid, hvor usikkerhed og isolation fordre mismodet.
Måske plejer I at mødes om traktortræk eller teater, politiske debatter eller ture i skoven. Uanset hvad der er jeres aktiviteter, er det tit sjovest at dyrke og ”nørde” sammen. Her kommer fem gode råd til hvordan I forsat kan ”gøre jeres ting”, sammen i jeres lokale forening eller andre små fællesskaber - online.
Fem gode råd
1. Tag udgangspunkt I det I elsker
Det I plejer at mødes om er noget I alle sammen synes er spændende, og synes er sjovt at gøre sammen. I en udfordrende tid, som denne, har vi ekstra behov for at opleve at noget er meningsfuldt og gør os glade. Måske kan jeres fællesskab oplagt bidrage til at hjælpe i samfundet – så vil det være meningsfuldt at kaste sig over! Men det er også værdifuldt hvis I gør noget for jer selv og hinanden, som styrke den mentale sundhed – og det gør fælles aktivitet ofte. Så selvom det kan virke lidt mærkeligt at øve sig i improvisationsøvelser, at skrive læserbreve eller lave din egen ramsløgspesto lige nu, så giv jer selv lov til at dyrke det, I elsker! Tag evt. udgangspunkt I de aktiviteter I allerede havde planlagt for foråret, behold indholdet – og tilpas formen til et online set up.
Tuborfondet har netop frigivet en akutpulje til ungeorganisationer, som hjælper dem, der er mest berørt af coronavirus.
2. Tænk i tid og samtidighed
Til hverdag er fleksibilitet ift. hvor og hvornår man er ”på” en stor fordel ved at gøre ting digitale. Men der er rigtig meget ro og fællesskab i at gøre ting samtidig med andre (tænk f.eks. på fællessang). Og der er allerede en masse tilbud om ”on demand”-aktiviteter, så I denne tid kan vi som foreningsfællesskab særligt bidrage ved give mulighed for at lave noget sammen, ikke i sted, men i tid. Det imiterer fysisk samvær, og bidrager til at mindske isolationsfølelsen.
Vær dog opmærksom på at de fleste, på trods af lock down stadig har skole, studie eller arbejde på fuld tid, så tal om hvornår det vil være et godt tidspunkt for jer at ”mødes”. Måske skal I mødes online på de tidspunkter I ellers ville have mødtes offline? Når I er online kan tiden virke lang, så det er vigtigt at I realistisk om jeres fælles tidsforbrug.
Kan I lave en ”morgensamling” et kvarter hver morgen, hvor I synger en sang og skiftes til at dele en refleksion? Skal I sætte to timer af hver tirsdag aften hvor I sidder sammen i videomøde med tid til at planlægge foran computeren eller skal I bruge en hel lørdag sammen med forskellige aktiviteter, hvor I ”tjekker ind” et par gange i løbet af dagen?
3. Fælles ejerskab og interaktion øger engagementet
Vælg gerne et par stykker som ansvarlige for hver aktivitet, som kan sørge for at planlægge aktiviteten lige så godt, som I normalt ville gøre. Men overvej også at uddelegere opgaver til andre i fællesskabet. Jo flere der føler ejerskab, jo flere er I til at få aktiviteten til at blive en succes! Lav eksempelvis en drejebog, eller program, som I ville gøre ved en fysisk aktivitet. Det kan hjælpe jer til, at finde ud af hvad deltagerne skal have ud af aktiviteten, hvem der har ansvar for hvad og hvilke krav der kan være til materialer/teknik og tidsforbrug. Det, der bliver interessant når I er online, er hvordan I kan skabe variation ift. læringstile og aktivitetsform, så I sikrer at I ikke sidder foran computeren hele tiden. Kan I inddrage huset, haven eller den lokale skov i jeres program? Det stiller ekstra krav til os, at være nærværende når vi ikke er fysisk sammen, så tænk i hvordan I kan aktivere deltagerne på forskellig vis og give mulighed for interaktion. Det styrke engagementet!
Vi har gode erfaringer med at starte med en ”check in”-runde. Det kan også være velfungerende at en holder et oplæg for de andre, hvorefter der er fælles debat i en chat efterfølgende. I kan se en film sammen, og have en åben chat, hvor I løbende kommentere. Eller I kan lave en konkurrence, hvor I får stillet en opgave, og så har en time til at løse den, inden I mødes igen og viser hvad I fandt frem til. Det kan også være at én kan lave en ”live tutorial” som de andre følger. Prøv og leg jer frem!
4. Sørg for kommunikation til alle og forventningsafstemning
Sørg for at få kommunikeret ud til alle jeres medlemmer, hvis I afholder aktivitet, så risikere at misse det, og opleve sig holdt uden for. Meld gerne et program ud, med eksempelvis de tre aktiviteter I forventer at afholde de næste par uger, og hvad de går ud på. I en tid med megen uvished, er det både dejligt at kunne strukturere sin tid og have noget konkret at se frem til.
Derudover vil det være en god idé at opstille nogle ”spilleregler”, og tilpasse dem med deltagerne når aktiviteten starter. Overvej eksempelvis; hvem leder jer godt igennem aktiviteten, hvilke forventninger er der til deltagerne, hvordan sikrer I at alle kan komme til orde, hvordan kan man vise nærvær og begejstring, kan vi ændre på måden vi gør tingene undervejs eller evaluerer vi til sidst?
5. Lad ikke teknikken stoppe jer – og find evt. jeres egen teknologi-helt
Tænk også over hvilke medier I bruger, og om det kan være en barriere for nogens deltagelse. Måske er det vigtigere at det er noget I alle kender, som Facebook eller Snapchat end at kvaliteten af lyd og billede er helt i top. Vær tålmodige med teknikken og hinanden, og se på det hele som en ”øvelse”, hvor vi sammen udforsker nye måder at være sammen på – som vi måske også kan bruge når vi igen kan mødes fysisk.
Hvis I er heldige har I måske nogle I jeres foreninger som er rigtige dygtige til et bestemt medie, eller til at finde den helt rigtige app eller platform til jeres behov. This is their time to shine – spørg om de har lyst til at stå for teknikken under aktiviteten, eller agere superbruger og hjælpe dem der synes det er svært. De fleste er glade for at kunne bidrage!
Hvor kan vi finde inspiration i øvrigt:
Vil I gerne arbejde med online læringsaktiviteter i jeres fællesskab kan I læse mere om det her.
Og har I brug for gode idéer til at dyrke socialt samvær i jeres fællesskab i disse tide, så kan I læse med her.