Ny bog om unges demokratiske selvtillid
22-06-2021
Den 22. juni udgiver folk – mødested for demokrati og dannelse en ny bog om unges demokratiske selvtillid. Målet er at flere får viden om unges demokratiske dannelse og mod på at hjælpe til at med at styrke den.
Bogen Grib demokratiet – om at styrke unges demokratiske selvtillid, handlekraft og mod udkommer den 22. juni og er skrevet af folk – mødested for demokrati og dannelse.
Kort fortalt handler bogen om, at alt få mange unge demokratiske selvtillid halter. Danske unge er kloge og dygtige. De scorer helt i top, når det gælder om at have viden om samfundet, at have styr på, hvem der er statsminister, eller at forstå, hvad parlamentarisme og menneskerettigheder er.
Til gengæld tøver de, når det handler om selv at gå ud og handle på de problemer, de ser i samfundet, og de er hverken sikre på, at de må, at de har noget at byde på, eller at der er nogen, der lytter, når de taler. Det problem adresserer bogen på en baggrund af egen viden, data, ekspertkilder og ikke mindst fire fortællingen om unge, der allerede er i gang med at blande sig i samfundet og tage del i demokratiet.
I bogen siger Chris Preuss, formand for DUF, bl.a.:
”I det ideelle demokrati får vi så mange som muligt med, så vi kan træffe veloplyste, nuancerede beslutninger. Når unge ikke deltager, bliver beslutningerne de facto mindre veloplyste og nuancerede, end hvis de gjorde.
Her kunne man jo så indvende, at det vel gælder for alle grupper i samfundet, men jeg mener, at unge har – og bør have – en særlig plads, fordi de skal leve med konsekvenserne af beslutningerne i meget længere tid end de fleste af dem, der sidder på magten og kan træffe dem.”
Gør det selv-demokrati
Bogen indeholder også en række forskellige øvelser, man kan gå til og bruge i sit fællesskab, hvis man gerne vil træne demokratisk selvtillid. For en særlig pointe i bogen er nemlig, at demokrati er noget, man kan øve sig på, og som man kan skabe rum for, at flere øver sig på. Ingen er født som superdemokrat, og selvom vi lever i en på mange måder velsmurt demokratimaskine herhjemme, så kommer det ikke bare af sig selv. Demokrati kræver øvelse og træning, mod og selvtillid. Og jo flere, der øver sig, des bedre, siger Rie Ljungmann, der er en af forfatterne bag bogen og projektleder i folk – mødested for demokrati og dannelse:
”Demokratisk dannelse kan nemt komme til at lyde lidt støvet og som noget, man skal vide en masse om for at kunne tale med. Målet med bogen her har været det stik modsatte. Vi har villet skrive en bog, der er sjov og nem, og som gør det lettere at gå fra snak til handling. Og så ville vi gerne dele ud af den viden, vi har fået og de metoder, vi har udviklet indtil nu. Derfor er en væsentlig del af bogen også de øvelsesvejledninger, der ligger i kapitlet Gør det selv-demokrati”.
Med bogen præsenterer folk – mødested for demokrati og dannelse fire demokratiske færdigheder, der er væsentlige at øve og styrke: Mod, vedholdenhed, nysgerrighed og uenighed. Alle øvelserne indgår i det træningsforløb, folk har udviklet, og som også – ligesom bogen - hedder Grib Demokratiet. Forløbet er målrettet aldersgruppen 14-20 år, men øvelserne kan uden problemer bruges i mange andre aldre også.
Du kan hente bogen gratis på www.folk.dk.