Politikerleden og mistilliden til politikerne på Christiansborg er stor blandt de unge – en tendens, der er på linje med den øvrige danske befolkning. Statsministerens opgør med den hårde tone rammer derfor plet, mener DUFs formand Kasper Sand Kjær, som netop i sin tiltrædelsestale har udråbt 2016 til året, hvor DUF skal arbejde for at genoplive den demokratiske samtale i befolkningen. Det kommer ikke bag på ham, at de unge ligesom statsministeren vil Facebookdebattens svinere og skældsord til livs. ”Vi kan se, at debatten på de sociale medier ofte skaber konflikter, som dræber den demokratiske samtale og i stedet skaber stor mistillid og politikerlede – også hos de unge. Det er virkelig en skam, for vi ved, at selvom de unge har ’politikerlede’, så har de ikke ’politik-lede’. Tværtimod er danske unge i disse år historisk engagerede og samfundsbevidste. Det risikerer vi at tabe på gulvet, når de melder sig ud af den hårde debat på nettet,” siger Kasper Sand Kjær til MetroXpress.
Formanden er særligt bekymret over, at danske unge ifølge undersøgelsen især holder sig opdateret om samfundsforhold og får deres viden om politik på sociale medier. Der skal altså ske noget med den måde, vi diskuterer politik på i online debatter, slår han fast: ”Når så mange unge får deres viden om politik via de sociale medier, er der et stort behov for at stramme op på de platforme, hvis vi vil sikre et funktionelt demokrati fremover. Onlinedebatten i dag er ødelæggende for vores demokrati, fordi den fokuserer på konflikt i stedet for samtale og får politikere og vælgere til at fjerne sig fra hinanden, ” siger Kasper Sand Kjær. Siden han i begyndelsen af december 2015 blev valgt til formand for DUFs omkring 600.000 unge medlemmer, har han påtaget sig et stort medansvar for at styrke den demokratiske samtale i Danmark i det kommende år.
Procentdel af de unge, der er enige eller overvejende enige i udsagnet: ”Tonen i den politiske debat online giver mig mindre lyst til at give min mening til kende.” 16-17 år: 51,1 % 18-21 år: 56,7 % 22-25 år: 59,1 % Total unge mellem 16-25 år: 56,5 % Undersøgelsen er foretaget blandt 1035 respondenter i november/december 2015 af Epinion for DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd.