Danske ungdomsdelegater til verdens største ligestillingskonference
10-06-2019
Danmarks ungdomsdelegater inden for ligestilling og SRSR (seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder) har i begyndelsen af juni deltaget i Women Deliver - verdens største ligestillingskonference.
Konferencen bar tydeligt præg af, at kvinders abortrettigheder er på tilbagetog verden over.
Af Marie My Warborg Larsen og Anja Katrine Søndergaard
Der hang en tung sky over den nyligt afholdte Women Deliver-konference i Vancouver, vi som ungdomsdelegater deltog i: Den blev nemlig afholdt i en tid, hvor flere og flere kvinder over hele verden mister adgang til abort.
Fra ligestilling på arbejdsmarkedet til abort
I konferencecenteret blev der diskuteret alt fra kvinders muligheder på arbejdsmarkedet, ligestilling i politiske processer, #MeToo, seksualundervisning, prævention, samtykke og mænds rolle i ligestillingen. For bare at nævne et par af emnerne. Men spørgsmålet om abort stod helt centralt under hele konferencen. Som da en irsk, en amerikansk, en marokkansk og en argentinsk kvinde samstemmende fortalte, at deres fundamentale menneskeret til at bestemme over egen krop ikke tages for givet. Det er snarere noget, de hver dag må kæmpe for. Og især amerikaneren sendte chokbølger gennem lokalet: I nogle amerikanske stater er straffen for abort efter voldtægt nu blevet højere end straffen for voldtægt.
Abort som en menneskeret
Der var til Women Deliver ingen tvivl om, at helt grundlæggende menneske- og kvinderettigheder som retten til at bestemme hvornår, med hvem og hvor mange børn man vil have, er under massivt pres. Og det hvad end du er kvinde i USA eller i Uganda. De seksuelle og reproduktive rettigheder, som kvinder har tilkæmpet sig i forrige århundrede er ikke mejslet i sten; der stilles derimod store spørgsmålstegn ved dem.
Ny viden og inspiration
Vi tager hjem fra Women Deliver med idéer, viden og inspiration til, hvordan vi bedst lykkes med Verdensmål 5 om ligestilling mellem kønnene. Vi tager også hjem med en bevidsthed om, at der ude i verden kæmpes en grundlæggende kamp for retten til at bestemme over egen krop. En kamp, vi i resten af vores mandatperiode vil gøre vores bedste for at bidrage til og oplyse om.