Rapportage fra FN - Hvordan går det egentlig med Verdensmålene?
06-08-2019
Hen over sommeren har i alt 4 af ungdomsdelegaterne været i New York ved FN, hvor det hele har handlet om, hvor langt vi er med at nå Verdensmålene for bæredygtig udvikling. FN og medlemslandene bør hæve ambitionerne, når de evaluerer fremskidtene med Verdensmålene, skriver DUFs ungdomsdelegater
Af Pia Risør Bjerre og Casper Pedersen, ungdomsdelegater for demokrati og partnerskaber
Danmarks ungdomsdelegater for demokrati og partnerskaber, Casper og Pia, har brugt starten af sommeren til High Level Political Forum (HLPF) i New York. Her skulle verdens ledere se på, hvordan det går med at implementere de 17 Verdensmål. Næsten 50 lande afgav rapport og gik i dybden med, hvordan de arbejder med at nå målene. Fordi der i år også var et særligt fokus på Verdensmål 13 om klimaindsats, var ungdomsdelegaterne for klima og miljø, Nilly og Monika, også med, hvor de deltog i paneldebatter og lavede en masse fodarbejde forud for UN Climate Summit, der løber af stablen i New York til september. De delte også ud af de gode erfaringer med det nye danske Ungeklimaråd, som er et virkelig godt konkret eksempel på stærk ungeinddragelse at tage med til FN og de andre medlemslande.
Landene bør ikke eksaminere sig selv
Fordi vi gerne ville sætte fokus på, hvordan vi kan skabe et FN system, der er gearet til de forandringer og den udvikling, Verdensmålene lægger op til, afholdt vi sammen med flere ungdomsdelegater fra andre lande et side event. Her debatterede eksperter på FN systemet sammen med forskellige aktører fra civilsamfundet, embedsmænd og ikke mindst unge, hvordan rammerne skal se ud, hvis vi skal være i stand til at stille hinanden til ansvar for, at udviklingen bliver bæredygtig og går den rigtige vej.
I dag foregår det sådan, at hvert land frivilligt melder sig til at aflægge en rapport for, hvordan det går landet med at opfylde Verdensmålene - de får 30 minutter til præsentation, spørgsmål fra salen og svar herpå. Det er naturligvis slet ikke tid nok til at komme i bund med evalueringen - vi synes det er uambitiøst og sammenligner det lidt med en eksamen uden censor. Sammen med ungdomsdelegater fra andre lande, afgav vi derfor vores anbefalinger, som blandt andet involverer, at der bør være peer-review af landenes indsats samt afsættes mere tid til, at civilsamfundet også kan komme til orde og fx fremlægge en skyggerapport. Det skal altså være slut med, at lande frit kan vælge, hvilke Verdensmål de vil fokusere på, men derimod bør de give et helhedsbillede af arbejdet med at implementere Verdensmålene.
Inddrag unge i arbejdet med Verdensmålene
Det lykkedes os at få møder med flere højtstående personer indenfor FN, som præsidenten for FN’s økonomiske og sociale råd, præsidenten for FN’s generalforsamling og mange flere. Vi kom med en klar dagsorden til disse møder, vi vil have HLPF reformeret og stærkere ungeinddragelse i FN!
Da det var tid til plenumdebatten ved HLPF talte Pia på vegne af Danmark, hvor hun bl.a. fremhævede medlemsorganisationernes internationale ung-til-ung partnerskaber og Ungeklimarådet som gode eksempler på situationer, hvor unge aktivt bidrager med løsninger til at opnå Verdensmålene. Hun opfordrede medlemslandene til at oprette flere lokale og nationale ungeråd og på den måde få inddraget flere unge i Verdensmålsarbejdsgrupper og andre tiltag, der skaber bæredygtig udvikling.
Nu ser vi frem til september, hvor vi atter drager til New York for at repræsentere danske unge ved FNs generalforsamling. Her vil vi fortsætte med at sætte fokus på ungeinddragelse, og vi håber på at kunne påvirke den unge-resolution som skal vedtages i år. Tag derfor endeligt fat på os, hvis du sidder med en vild ide til, hvor og hvordan man kan inddrage unge mere i arbejdet med Verdensmålene - både lokalt, nationalt og globalt - eller hvad medlemsstaterne bør fokusere på når det kommer til unge!