Som det ses på billedet, var et stort flertal af tilskuerne enige i at de sociale og publicistiske medier har et stort ansvar for at moderere debatten online.
DEBAT #2: Hvordan ser fremtidens civilsamfund ud? På torsdagens anden debatarrangement var repræsentanter fra de "etablerede" og det "nye" civilsamfundsorganisationer indbudt til debat om deltagerdemokrati og foreningsfællesskaber. For hvad er egentlig civilsamfundets rolle i demokratiet? Hvordan kan civilsamfundet – også i fremtiden - styrke borgernes deltagelse og indflydelse i samfundet og i den demokratiske samtale. Traditionelt har de civile organisationer haft mange roller: Både som rådgiver og vejleder af borgerne, som borgernes stemme i politiske beslutningsprocesser, som vagthund uden for det politiske system og som forsvarer af borgernes sociale rettigheder. Men når borgerne i dag føler sig magtesløse i forhold til de offentlige institutioner, går de i mindre grad til de traditionelle civile organisationer, men etablerer alternative fora – ofte via de sociale medier.
Ligeledes spiller det frivillige foreningsliv en stor rolle for udviklingen af et aktivt civilsamfund og for at fremme mødet mellem mennesker fra forskellige dele af samfundet. Men desværre viser undersøgelser en stigende ulighed i, hvem der er frivillige. Det frivillige engagement ligger højt for danskere med lang uddannelse, beskæftigede og ældre, mens frivilligheden blandt unge børnefamilier og lavt uddannede er på tilbagegang. Så hvordan sikrer vi, at civilsamfundet involverer og repræsentere alle borgere og ikke kun de mest engagerede? Carsten Terp Beck-Nilsson fra Altinget:Civilsamfund førte Anders Ladekarl (Røde Kors), Chris Preuss (DUF), Frederik Roland Sandby (Den Grønne Studenterbevægelse) og Ruth Gøjsen (Medborgerne) igennem disse svære spørgsmål.
DEBAT #3: Fake News & Misinformation. Alle er efterhånden enige om at fake news og misinformation er et problem. Men hvad kan vi gøre ved det? Og hvem kan gøre det? Medierne? Politikerne? Civilsamfundet? Dig? Fredag på Folkemødet indbød DUF og Demokratikommissionen sammen med Ældresagen til debat for at diskutere misinformation på nettet. Der er igangsat flere initiativer, der skal ruste børn og unge til at spotte fake news og misinformation, da denne gruppe kun i stigende grad vil få sine nyheder og viden om verden på de sociale medier. Men nye undersøgelser viser også, at ældre er mest modtagelige over for falske nyheder og misinformation på sociale medier. De stoler på det, de læser på nettet, og er derfor mere tilbøjelige til ubevidst at sprede falske nyheder. Digital rådgiver, Astrid Haug, diskuterede disse spørgsmål med Chris Preuss (DUF), Maria Luisa Højbjerg (Ældresagen) og Tom Jensen (Berlingske Tidende)
DEBAT #4: Politikerlede & Debatkultur. Er der en sammenhæng mellem politikerlede og i debattonen i dansk politik? Demokratikommissionens formand, Lisbeth Knudsen, var inviteret af Folketinget til at diskutere dette spørgsmål sammen med Kasper Møller Hansen (KU), Ulrik Haagerup (Constructive Institute), Nick Hækkerup (Socialdemokratiet) og Bertel Haarder (Venstre). Politisk analytiker, Thomas Larsen, satte panelet i stævne og debatterede årsager og løsningsforslag til den lave tillid som befolkningen har til både medier og politikere. Panelet havde en ærlig og bramfri debat om tilstanden af den demokratiske samtale og fik gode inputs med til Demokratikommissionens arbejde med samme tema.