DUFs ungdomsdelegater til WHOs generalforsamling
06-06-2018
I slutningen af maj 2018 afholdte Verdenssundhedsorganisationen, WHO, deres 71’ende generalforsamling. Danmarks delegation bestod i år af repræsentanter fra Sundheds- og Ældreministeriet, FN-missionen i Geneve og Sundhedsstyrelsen med direktør Søren Brostrøm som delegationsleder.
af Ida Paetau og Sarah Chehri
For første gang nogensinde havde delegationen også selskab af to de ungdomsdelegater på området ”ligestilling, sundheds- og menneskerettigheder”, Ida Paetau og Sarah Chehri. Ungdomsdelegaterne deltog for at adressere nødvendigheden af at inddrage repræsentanter fra den hidtil største generation af unge i forhandlingerne om global sundhed.
“For første gang i verdenshistorien risikerer min generationen at leve et liv med mere sygdom, mindre velvære og med kortere levealder sammenlignet med vores forældre. Det er verdens ledere nødt til at forholde sig til i samarbejde med os, der skal leve med de løsninger, der leveres i dag,” lød det blandt andet fra Ida Paetau i et indlæg til generalforsamlingen.
Med knap 3,9 milliarder udgør generationen af unge mere end halvdelen af jordens befolkning, og det er derfor centralt, at unge inddrages i beslutninger om, hvor verden bevæger sig hen, og hvordan fremtiden skal se ud, hvis beslutningerne skal være bæredygtige.
For de to ungdomsdelegater gælder det især på området omkring kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder (SRSR), som ofte er et område der efterlades til ældre mandlige beslutningstagere. Men den måde at træffe beslutninger på hører fortiden til, mener de begge. “Kvinder og pigers kroppe tilhører hverken politikere, kirker, deres samfund, familier eller andre. Deres krop tilhører dem selv. Og de har fuld ret til at bestemme, hvad der skal ske med den” lød deres opråb til beslutningstagere fra blandt andet Sverige og Malawi under et event om kvinders sundhed.
Ungdomsdelegaternes rolle til generalforsamlingen var både at repræsentere danske unge i forhandlingerne men også at arbejde for ungdomsdelegatprogrammet hos andre medlemslande. Ifølge Sarah Chehri har unge mennesker aldrig har været mere politisk aktive, end de er nu: “Vi er vilde efter at tage ansvar og byde ind med løsninger på de udfordringer, vi står overfor, så der er ingen undskyldning for ikke at inddrage os”.
Kun 6 lande havde unge repræsenteret i deres officielle delegation, men Sarah og Ida er positive for fremtiden. For blot få år siden var der nemlig ingen unge repræsenteret i WHO’s organer. “Med ungdomsdelegatprogrammet er Danmark gået forrest og har vist, at unge er aktive og seriøse aktører, der også internationalt tager ansvar for vores fælles sundhed og rettigheder, det kan vi godt være stolte af” slutter Ida af.
I slutningen af juni deltager Ida og Sarah i FN's menneskerettighedsråd's samling i Geneve, hvor det helt store tema til debat bliver kvinders rettigheder både offline og online. Følg med i deres arbejde på DUF's Facebook, Twitter og Instagram, hvor de laver takeovers fra samlingen!