Ungdomsdelegat: Sæt fokus på ulighed i sundhed
04-06-2019
Ligestilling handler om alle køn, og vi skal sætte fokus på ulighed i sundhed, skriver DUFs ungdomsdelegat Marie My Warborg Larsen.
Af Marie My Warborg Larsen.
Debatten om ligestilling handler ofte om arbejdsmarked, ligeløn og ledelse, områder hvor det er helt tydeligt, at kvinder er bagude i forhold til mænd. Det gør, at mange fejlagtigt tror, at ligestilling kun er en kamp, der handler om kvinder, hvorfor man desværre ofte kun finder kvinder i rummet, når disse dagsordener skal diskuteres. Men ligestilling handler om alle køn og er alles kamp. Særligt på sundhedsområdet er det faktisk mændene, der er bagude og risikerer at blive “left behind”.
Ifølge den seneste måling fra WHO (2015) lever kvinder i gennemsnit ca. 4 år længere end mænd. Danmarks statistik viser, at middellevetiden i 2018 for mænd er 79,0 år og 82,9 år for kvinder. Mænd har gennem livet flere sundhedsudfordringer, har større risikoadfærd og går sjældnere til lægen. 86% af alle dødsfald blandt mænd skyldes skader og ikke-smitsomme sygdomme (NCDs) som for eksempel hjertekarsygdomme, kræftformer, diabetes og luftvejssygdomme - årsager som har høj grad af forebyggelsespotentiale.
På trods af dette viser en ny rapport fra The Global Health 50/50 Initiative, at ingen af de internationale sundhedsorganisationer, der er undersøgt i rapporten, har fokus på mænds sundhed. Heldigvis går den Europæiske region forreste på dette område og vedtog i 2018 en strategi specifikt for mænds sundhed. Denne strategi har særligt fokus på tre området. For det første er der fokus på at forebygge dødsfald der skyldes NCDs og ulykker. Det andet fokusområde er at reducere uligheden i fysik og mentalsundhed blandt mænd i alle aldre og det sidste område handler om at forbedre ligestillingen ved at engagere mænd i selvomsorg, forældrerollen, pleje, voldsforebyggelse og seksuel og reproduktiv sundhed.
Men selvfølgeligt kan man ikke snakke om ligestilling i sundhed uden at nævne, at på trods af kvinder udgør 70% af sundhedspersonale, sidder der udelukkende mænd i ledelsen i 72% af de internationale sundhedsorganisationer og 71% af bestyrelsesformænd er mænd. Den unge generation af kvinder er særligt udfordret på sundhedsområdet i disse tider hvor kvinders ret til at bestemme over egen krop bliver udfordret, og hvor seksuel sundhed stadig er meget tabubelagt i mange lande.
Argumenterne for at engagere sig i ligestillingskampen er mange. Ligestilling giver rigere og mere retfærdige samfund, giver kvinder såvel som mænd mulighed for at bryde med traditionelle kønsroller og sikre en bredere repræsentation i beslutningsprocesserne. Men ligestilling handler også om at øge fokus på mænds sundhed, en pointe der ofte bliver glemt i debatten, og jeg håber at dette indlæg har givet nogle nye perspektiver på ligestilling og sat nogle nye tanker i gang.